Het verschil tussen operational en financial lease

Wie op zoek is naar een leuke en betaalbare leasewagen, doet er verstandig aan om zich eerst te oriënteren op de gewenste leasevorm. Er bestaan namelijk verschillende leaseconstructies, waarbij elke constructie zijn eigen voorwaarden heeft en daarmee zijn eigen voor- en nadelen. Wil je een leasecontract dat bij jou past, dan is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent wanneer je kiest voor operational of juist financial lease. 

Operational lease lijkt op het eerste gezicht de meest goedkope vorm van leasen. Je betaalt een x bedrag per maand en in ruil voor dat bedrag heb je het recht om in de leasewagen van jouw keuze te rijden. Alle bijkomende kosten, zoals wegenbelasting, onderhoud en verzekering, zijn voor rekening van de leasemaatschappij en aan het eind van het contract lever je de wagen daar weer in. Je wordt dus geen eigenaar van de leaseauto, hoewel veel leasemaatschappijen wel de mogelijkheid bieden om de wagen uiteindelijk over te kopen. Maar gedurende de looptijd van het contract ligt zowel het economisch als het juridisch eigendom bij de leasemaatschappij. Je mag de leasewagen dus niet opvoeren op de balans, iets wat voor zakelijke klanten, zoals ZZP’ers, nog weleens een belemmering kan vormen. Operational lease kan je het beste vergelijken met huren.

Financial lease en operational lease… beide werken net even anders

Financial lease werkt net even anders dan de operational variant. Bij een financial lease-constructie blijft de leaseauto juridisch gezien van de leasemaatschappij totdat je de laatste maandelijks termijn (en eventueel slottermijn) hebt betaald, maar ligt het economisch eigendom intussen bij jou. Heb je een eigen onderneming, dan mag je de kosten van de leasewagen dan ook aftrekken als investering, Aan het einde van de looptijd van het leasecontract wordt de leasewagen jouw eigendom. Een financial lease is dan ook het beste te vergelijken met een huurkoop-constructie. De maandelijkse kosten voor een financial lease liggen vaak hoger dan bij de operational-variant.


Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >