Wie is de eigenaar van de financial leaseauto?

Wanneer je als ondernemer een zakelijke auto nodig hebt, is financial lease een goede oplossing. Je kunt een auto uitzoeken en daar direct gebruik van maken zonder dat je het hele aankoopbedrag in één keer op tafel legt. Daardoor houd je als ondernemer meer financiële armslag terwijl je toch in een representatieve wagen rijdt. Maar hoe zit het met eigendom bij financial lease? ben je nu wel of niet de eigenaar van je leaseauto en welke rechten en plichten brengt dat met zich mee?

Eén auto, twee eigenaren

Bij de aanschaf van een financial leaseauto zijn er een aantal partijen betrokken: jij, de kredietverstrekker (leasemaatschappij of een andere financiële instelling zoals een bank) en natuurlijk de leverancier/fabrikant van de auto. Die laatste partij is snel uit beeld: alleen tot het moment van levering is het autobedrijf de volledige eigenaar van het voertuig.

Vanaf het moment dat jij de sleutel van de auto krijgt, blijven er 2 partijen over: de kredietverstrekker en jij. En dat blijft voorlopig zo, want gedurende de gehele looptijd blijven jullie allebei eigenaar van de financial leaseauto. De kredietverstrekker is juridisch eigenaar, jij bent economisch eigenaar.

Juridisch eigendom financial lease

De kredietverstrekker financiert de auto die jij hebt uitgezocht. Zolang jij die lening (met rente) nog niet volledig hebt terugbetaalt, blijft de kredietverstrekker de juridische eigenaar. De kredietverstrekker behoudt daarmee het recht om de auto terug te vorderen op het moment dat jij de maandelijkse termijnen niet betaalt. De financial leaseauto vormt dus het onderpand in deze constructie. Zo beschermt de kredietverstrekker zich tegen een financiële schade.

Economisch eigendom financial lease

Als economisch eigenaar mag je volledig gebruik maken van de leaseauto. Het voertuig komt op naam van je bedrijf te staan, en daarmee op je zakelijke balans. Daardoor kom je in aanmerking voor bepaalde belastingvoordelen. Je kunt bijvoorbeeld afschrijvingskosten en de rente over de lening aftrekken van de belastbare winst. Maar het schept ook verplichtingen. De economisch eigenaar is namelijk verantwoordelijk voor het betalen van wegenbelasting, het verzekeren en het onderhoud van de auto. Tegenover de financiële voordelen, staan dus ook bijkomende kosten die je bovenop het maandelijkse leasebedrag moet betalen.

Volledig eigendom na looptijd

Een van de voordelen van financial lease: zodra je alle maandelijkse termijnen én de slottermijn hebt voldaan, ben je ook juridisch gezien de eigenaar van de financial leaseauto. Het voertuig is dan volledig het eigendom van je bedrijf. Met een financial leaseconstructie investeer je dus in iets blijvends. Dat gebeurt bijvoorbeeld niet bij operational lease; die constructie is meer te vergelijken met het huren van een auto.

Financial lease: aanbieders vergelijken

Er zijn meer dan genoeg partijen die jou graag een financial leaseovereenkomst willen aanbieden. Laat je echter niet alleen verleiden door mooie beloften maar let ook op eventuele addertjes onder het gras. Let daarbij bijvoorbeeld op vragen als deze:

  • Hoe hoog is de rente?
  • Wat is de minimale/maximale looptijd?
  • Is een aanbetaling verplicht?
  • Zijn er aanvullende voorwaarden?
  • Kan ik het leasecontract eerder beëindigen?
  • Wat gebeurt er als de kredietverstrekker (of jij) failliet gaat?
  • Mag je zelf weten waar je je auto laat onderhouden en repareren?

Door offertes te vergelijken en de kosten te berekenen, krijg je een goed beeld van de onderlinge verschillen en kun je een weloverwogen besluit nemen.

Bronnen en referenties

Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >