Financial leasen als ZZP’er

Ben je ZZP’er (of overweeg je deze stap te nemen)? Dan is financial lease een uitstekende manier om een auto te financieren. Je komt als ZZP’er namelijk in aanmerking voor behoorlijk wat fiscale voordelen. Daar staat tegenover dat je bij financial leasen als ZZP’er ook bepaalde kosten voor je kiezen krijgt. Wij leggen uit hoe het precies zit.

De voordelen van financial leasen als ZZP’er

Ga je een eigen zaak beginnen, dan heb je natuurlijk ook een representatieve auto nodig. Bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of als je klanten gaat bezoeken. Nou vergt starten al de nodige investeringen en daardoor is de aanschaf van een auto iets wat je er financieel gezien eigenlijk net niet bij kunt hebben.

Leasen is dan een uitkomst. Je betaalt een vast maandelijks bedrag en kunt de auto direct al gebruiken. Bij financial lease is de auto aan het einde van de looptijd ook juridisch gezien je bezit. Je investeert dus in iets blijvends. Dat is meteen het grote verschil ten opzichte van operational lease, een constructie waarbij je nooit de eigenaar van de auto wordt.

Een zakelijke auto voor een vast bedrag per maand

Omdat je bij financial lease kunt werken met een slottermijn, kun je het maandelijkse leasebedrag zelf sturen. Wil je in het begin zo min mogelijk betalen, dan kies je voor een hogere slottermijn. Wil je aan het einde van de looptijd juist geen kostenpost overhouden, dan kies je voor een wat hoger maandbedrag. Dankzij die vaste bedragen weet je waar je financieel gezien aan toe bent en dat is dan weer prettig voor je lange termijn budgetplanning. Overigens beslaan de meeste leaseovereenkomsten een periode van 12 tot 60 maanden.

Financial leasen als ZZP’er: ook voor starters

Nog een voordeel van financial lease: ook zonder indrukwekkende financiële staat van dienst kun je aankloppen bij een kredietverstrekker. De meeste aanbieders zijn namelijk bereid om startende ondernemers een financial leaseovereenkomst aan te bieden zonder te vragen om jaarcijfers. Dat komt goed uit, want die heb je als beginnende ZZP’er natuurlijk nog helemaal niet. Wel vragen sommige kredietverstrekkers een aanbetaling. Check dit dus even goed als je aanbieders vergelijken gaat.

Bij financial lease wordt de leaseauto aangemerkt als onderpand. Je kunt je werkkapitaal dus besteden aan andere zaken, en dat is vooral in de startfase van je eigen bedrijf wel zo prettig. Maar ook als je al een poosje meedraait als ZZP’er is een leaseconstructie handig. Je leaseauto staat namelijk op de balans, waardoor je bij de belastingdienst in aanmerking komt voor een aantal aftrekposten.

Deze aftrekposten gelden voor zakelijke financial leaseauto’s

Ga je financial leasen als ZZP’er, dan kun je de volgende kosten aftrekken van de winst van je onderneming:

  • Rente over de lening;
  • Afschrijvingskosten;
  • Kosten voor brandstof en parkeren;
  • Kosten voor onderhoud en reparaties;
  • Wegenbelasting;
  • Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (dit geldt alleen voor auto’s met een grijs kenteken, zoals bestelbusjes).

Dit alles kan oplopen tot een aardig bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. Ook fijn: als ondernemer mag je voor een zakelijke auto de btw terugvorderen. Je zou bijna denken dat leasen meer geld oplevert dan het kost, maar dat is helaas niet het geval. Houd er rekening mee dat er ook extra kosten komen kijken bij financial lease.

Deze extra kosten kun je verwachten voor je zakelijke auto bij financial lease

Natuurlijk is het niet alleen maar voordeel wat de klok slaat bij financial lease. Aan financial lease zijn ook bijkomende uitgaven verbonden. Het gaat dan vooral om de volgende posten:

Bijtelling

Een auto van de zaak gebruik je als ZZP’er meestal ook voor privéritjes. Dat is natuurlijk prima, maar als die boodschappen- en vakantiekilometers oplopen tot meer dan 500 km op jaarbasis, dan ziet de belastingdienst dat als ‘genoten voordeel’. Dit voordeel wordt gecorrigeerd door middel van de bijtellingsregeling. Dat houdt in dat er een bedrag wordt opgeteld bij je belastbare inkomen.

Dat bedrag wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van je leaseauto. Voor volledige elektrische auto’s met een waarde tot 45.000 euro geldt een bijtelling van 8%. Is de cataloguswaarde hoger, dan betaal je over het verschil 22%. voor overige auto’s geldt sowieso een bijtelling à 22% van de cataloguswaarde.

BPM en motorrijtuigenbelasting (mrb)

Als economisch eigenaar van de leaseauto ben je ook verplicht om BPM en motorrijtuigenbelasting te betalen.

BMP staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit eenmalige bedrag betaal je bij de aanschaf en geldt ook voor tweedehands leaseauto’s. De hoogte van het bedrag hangt af van de CO2-uitstoot van je auto. Heb je een bedrijfsauto met een grijs kenteken, dan is de catalogusprijs bepalend voor de hoogte van het BPM bedrag.

Motorrijtuigenbelasting betaal je ieder kwartaal (of, als je dat liever wil, iedere maand). De hoogte van het bedrag hangt af van het gewicht van je auto en het brandstoftype. Daarnaast wordt een deel van het bedrag vastgesteld door de provincie.

Let op: volledig elektrische auto’s betalen geen motorrijtuigenbelasting en geen BPM. Plug-in hybride auto’s krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Alle andere auto’s betalen gewoon het volledige tarief.

Verzekering

Bij operational lease zitten extra kosten zoals de verzekeringspremie bij het maandelijkse leasebedrag inbegrepen. Bij financial lease is dat niet het geval. Daarom loont het om autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Onderhoud en reparatie

Juist omdat de leaseauto aan het einde van de looptijd helemaal jouw eigendom wordt, is het belangrijk om je auto goed te onderhouden. Zo blijft de waarde van je auto optimaal. Dat betekent dat je tijdens de looptijd van het leasecontract regelmatig onderhoud laat uitvoeren. Is er iets kapot of is er sprake van schade die niet verzekerd is, dan zul je dit op eigen kosten moeten laten repareren. Ook voor zaken als de APK-keuring of het omwisselen van zomer- naar winterbanden trek je zelf je (zakelijke) portemonnee.

ZZP Leaseauto uitzoeken

Heb je alle plussen en minnen tegenover elkaar gezet, en besluit je dat financial leasen als ZZP’er dé ideale oplossing is? Dan kun je een leaseauto gaan uitzoeken. Er zijn verschillende aanbieders, die je het beste even goed met elkaar kunt vergelijken. Vraag offertes op en check ook goed de algemene en aanvullende voorwaarden van de kredietverstrekker. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en heb je langer plezier van je zakelijke leaseauto.

Bronnen en referenties

Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >