Het verschil tussen financial lease en huurkoop

Met het afsluiten van een leasecontract is het rijden van een mooie snelle wagen een stuk dichterbij gekomen. Ineens hoef je niet meer te wachten totdat je je favoriete model eindelijk bij elkaar gespaard hebt: met het afsluiten van een financial lease heb je de mogelijkheid om een prachtige wagen uit te zoeken voor een relatief laag bedrag per maand. Wel krijg je soms nog te maken met bijkomende kosten: hiermee moet je vooraf rekening houden, oftewel nog vóórdat je een leaseovereenkomst tekent. Maar is het eenmaal zo ver, dan is de overeenkomst beklonken en betreed jij het asfalt voortaan met een mooie auto onder je achterste.

Op het eerste gezicht lijkt een leaseconstructie, en zeker de financial lease, behoorlijk veel op huurkoop. Huurkoop is een constructie waarbij iemand een goed in eigendom krijgt na betaling van een vooraf bepaald aantal maandelijkse termijnen. In eerste instantie wordt het goed dus “gehuurd”, maar aan het einde van de afgesproken periode betaalt de huurkoper (degene die het goed verkrijgt) een eindbedrag, waarna de eigendom van het goed overgaat op de huurkoper. Een dergelijke constructie heeft voordelen voor zowel de verkoper als voor de huurkoper. Voor de verkoper is het een prettig idee dat het eigendom van het goed bij hem of haar berust, totdat de huurkoper de laatste termijn heeft voldaan. Voor de huurkoper ligt het voordeel vooral op financieel vlak: de berekende rente is relatief laag. Ook heeft men direct de beschikking over het goed.

Financial lease en huurkoop

Dit gezegd hebbende, lijkt er op het eerste gezicht eigenlijk geen enkel verschil te zijn tussen financial lease en huurkoop. Het verschil zit ‘m dan ook vooral in het juridische aspect: bij de huurkoop is het wettelijk de bedoeling dat de huurkoper na betaling van de laatste termijn de eigenaar van het goed wordt, bij (financial) lease is dit niet het geval.


Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >