Financial lease en bijkomende kosten

Als je financial lease als leaseconstructie overweegt, denk je natuurlijk aan het kostenplaatje. Afgezien van je maandelijkse termijnen en de slottermijn zijn er namelijk meer bijkomende kosten. Welke extra uitgaven kun je verwachten bij financial lease?

Dit zijn de vaste lasten bij financial lease

Bij financial lease betaal je maandelijks een vast bedrag. Op die manier los je je lening af, zodat de auto aan het einde van de looptijd ook juridisch jouw eigendom is. Voordat dat zover is, moet je meestal eerst nog een slottermijn betalen. De hoogte van dat laatste bedrag kan variëren. Het hangt er namelijk helemaal vanaf hoe je de financiële lasten voor jezelf hebt verdeeld. Een lager maandbedrag betekent een hoger slottermijn. Een lagere (of helemaal geen) slottermijn betekent hogere maandlasten. Tot zover geen verrassingen.

Dit zijn de bijkomende kosten bij financial lease

Wat sommige mensen echter vergeten, is dat je naast deze vaste lasten nog bijkomende kosten kunt verwachten. Dat is een van de grote verschillen tussen financial lease en operational lease. Bij financial lease ben je vanaf het begin al de economische eigenaar van de auto. Dat betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de wagen. Wat dat praktisch gezien inhoudt? We zetten het voor je op een rij:

Reken op deze extra kosten bij financial lease

  • Kosten voor benzine, diesel of andere brandstof
  • APK, grote en kleine beurt
  • Winterbanden of andere extra’s
  • Reparatiekosten
  • Verzekeringspremies
  • Wegenbelasting
  • Bijtelling (alleen voor zakelijke rijders bij prive gebruik)
  • Eventuele bekeuringen

Al met al zijn er dus nog aardig wat bijkomende uitgaven. Houd dat in gedachten op het moment dat je een auto uitzoeken gaat. Financial lease aanbieders adverteren nogal eens met een aantrekkelijk maandbedrag, maar daar zitten de extra kosten dus niet bij in!

Financiële voordelen bij financial lease

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Naast alle extra kosten zijn er ook financiële voordelen verbonden aan financial lease! Dat geldt (helaas) alleen voor zakelijke rijders. Zij profiteren van belastingvoordeel bij het aanschaffen van een zakelijke auto via financial lease. Omdat de auto economisch eigendom is, wordt deze namelijk direct op de balans gezet. Dat houdt in dat de eigenaar in aanmerking komt voor investeringsaftrek en andere belastingtechnische voordeeltjes.

Lease verstandig: met een marge

Als je je gaat oriënteren op een leaseauto, is het dus verstandig om een financiële marge in te bouwen bij het vaststellen van je budget. Even zitten met een rekenmachine (of online rekentool) is geen overbodige luxe. Bereken hoeveel kilometer je per jaar ongeveer rijdt en wat dat gaat kosten aan brandstof, verzekering en wegenbelasting. Check ook welke bedragen je kunt aftrekken van je winst en welke consequentie dat heeft voor je belastingaanslag. Neem daarnaast een gemiddeld bedrag in gedachten voor reparaties en onderhoud. Het bedrag dat onderaan de som staat, reserveer je voor alle extra kosten aan je auto. Zo weet je welk bedrag je overhoudt voor maandelijkse leasekosten en kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Bronnen en referenties

Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >