Financial lease en BKR: gaat dat samen?

Mag je rood staan van je bank? Heb je een creditcard? Houd je na het afbetalen van je hypotheek een restschuld over? In Nederland sta je al snel ingeschreven bij het BKR (Bureau Kredietregistratie). Op zich geen probleem, maar als je daarnaast ook nog een financial lease voor bijvoorbeeld een auto wilt afsluiten, dan kan die registratie soms roet in het eten gooien. Wanneer is je BKR-registratie nou wel een probleem en wanneer niet?

Financial lease – BKR: heb je al een lening lopen?

Als je een auto aanschaft via een financial leaseconstructie, dan wordt het bedrag van die aankoop in feite voorgeschoten door een kredietverstrekker, zoals een bank of een leasebedrijf. Deze partij wil natuurlijk graag weten of jij wel aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Bij financial lease is er namelijk niet alleen sprake van het maandelijkse leasebedrag, maar je moet ook rekening houden met bijkomende kosten en, in de meeste gevallen, de slottermijn. Die bedragen moet je uiteindelijk wel kunnen opbrengen.

Daarom zal de kredietverstrekker eerst je ‘financiële gezondheid’ checken, zoals ook gebeurt bij operational lease. Een online bezoekje aan het BKR is daarbij een belangrijke graadmeter. Zo’n BKR-check is niet verplicht, maar veel kredietverstrekkers maken hier wel gebruik van. In het BKR-register staat namelijk vermeld of je een lening – in welke vorm dan ook- op je naam hebt staan, en of er problemen zijn met het terugbetalen van daarvan.

Wanneer is een BKR-registratie een probleem?

In Nederland staat zo’n beetje iedereen vermeld in het BKR-register. Om je een voorbeeld te geven: je wordt er al in opgenomen als je een telefoonabonnement inclusief toestel (dat duurder is dan 250 euro) aanschaft. En ook als je meer dan 250 euro rood mag staan van je bank, telt dat voor het BKR mee als een lening.

Een BKR-registratie schrikt de kredietverstrekker in eerste instantie dan ook niet direct af. Als jij netjes al je maandelijkse termijnen overmaakt en niet continu roodstaat, dan zal de gemiddelde kredietverstrekker zonder problemen een financial leaseovereenkomst met je durven aan te gaan.

Staat er in het BKR vermeld dat je wel erg veel leningen hebt uitstaan, of gaat het om torenhoge bedragen, dan slaat de twijfel wel toe. Dat geldt natuurlijk ook als blijkt dat je, om welke reden dan ook, niet zo stipt bent met het aflossen van je schuld(en). De kans is groot dat een kredietverstrekker door deze negatieve BKR-registratie geen heil ziet in een samenwerking. Je aanvraag zal dan waarschijnlijk niet worden goedgekeurd.

Er zijn ook kredietverstrekkers die bij twijfelgevallen toch akkoord gaan. Bijvoorbeeld als je een starter bent en het aannemelijk is dat je bedrijf winst zal gaan maken. Of als blijkt dat je goed bezig bent met het inhalen van je betalingsachterstand(en).

Wel of geen financial lease

Uiteraard wordt er door de kredietverstrekker naar meer gekeken dan alleen het BKR. Ook je inkomen en je persoonlijke omstandigheden (ben je gescheiden, is er sprake van een alimentatieregeling, heb je een huur- of koophuis?) tellen mee in de overweging om wel of geen financial leaseovereenkomst aan te gaan.

Samenvattend: een vermelding in het BKR-register hoeft bij financial lease geen reden te zijn om geweigerd te worden door een kredietverstrekker. Een negatieve registratie, waaruit blijkt dat je als financiële partner niet betrouwbaar bent, is dat meestal wel.

Overigens controleren niet alle financial lease-aanbieders het BKR. Dat betekent echter niet dat je financiële handel en wandel niet op andere manieren wordt gecheckt. Terecht, want op die manier worden beide partijen (jij en de kredietverstrekker) beschermd tegen financiële problemen.

Bronnen en referenties

Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >