Financial lease en de gevolgen voor je hypotheek

Een financial leaseovereenkomst valt onder de noemer leningen. En wie lening zegt, zegt BKR: Bureau Kredietregistratie. Een leaseauto wordt in veel gevallen dan ook genoteerd als lening bij het BKR. Wist je dat een BKR-notering ook gevolgen kan hebben voor je hypotheek? Wel iets om over na te denken als je een zakelijke auto wilt financieren met een financial leaseconstructie.

Leasen is lenen

Een financial leaseauto heeft veel voordelen. Direct in een nieuwe of tweedehands auto rijden zonder meteen diep in de buidel te tasten is prettig. Zo houd je meer financiële ruimte om je bedrijf te laten groeien. Bovendien investeer je in iets blijvends én kom je in aanmerking voor fiscale voordelen.

Win-winsituatie zou je denken. Maar pas op: eenmanszaken en ander ondernemers die hoofdelijk aansprakelijk zijn voor hun bedrijf moeten rekening houden met het feit dat de leaseauto als lening wordt genoteerd in het BKR. Je mooie leasewagen zou daardoor wel eens roet in het eten kunnen gooien bij het aanvragen van een hypotheek.

Bij financial lease wordt jij de economische eigenaar van de leaseauto. De kredietverstrekker blijft de juridische eigenaar tot het moment dat je de gehele lening (inclusief de rente) en de slotsom hebt afbetaald. Tot die tijd staat deze lening genoteerd bij het Bureau Kredietregistratie. Deze instantie houdt bij welke persoonlijke leningen je hebt uitstaan en of je je houdt aan de afbetalingsregels.

Financial lease en hypotheek: kan dat samengaan?

Wil je binnenkort een hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld om een huis te kopen of om te verbouwen? Dan zal de bank of andere hypotheekverstrekker het BKR-register raadplegen om te kijken of je nog andere leningen hebt uitstaan. Is dat inderdaad het geval, zoals bij een leaseauto, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je hypotheekruimte. Je kunt dus een minder hoge hypotheek krijgen. Dit voorkomt dat jij in de financiële problemen komt en geeft de hypotheekverstrekker wat meer zekerheid dat jij je vaste lasten op tijd betaalt.

Eerst een hypotheek, dan een leasecontract?

Ben je ZZP’er of starter en overweeg je een financial leaseauto, maar wil je ook nog gaan verbouwen of een huis kopen? Veel ondernemers vragen dan eerst een hypotheek aan en regelen daarna pas een financial leaseauto. Je hebt dan nog geen ‘last’ van een lening in de vorm van een leasewagen en kunt de maximale hypotheek krijgen.

Of dat verstandig is, is een tweede. Een maximaal hypotheekbedrag én een leaseovereenkomst kan een hoop stress opleveren. Niemand heeft er iets aan als je niet kunt voldoen aan je financiële verplichtingen. Bovendien: de leaseauto blijft gedurende de gehele looptijd het onderpand. Als je het maandelijkse leasebedrag niet betaalt, kan je auto dus worden ingevorderd en blijf jij achter met een fikse boete wegens contractbreuk.

Houd van te voren dus goed rekening met je eigen maximale financiële draagkracht en neem geen onnodige risico’s.

Bronnen en referenties

Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >