Financial lease voor ondernemers

Ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als ZZP’er, dan kan het afsluiten van een financial lease voor jou zeer voordelig zijn. Door een financial lease-overeenkomst aan te gaan, profiteer je namelijk van diverse fiscale voordelen die je bij andere vormen van lease zou mislopen. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: je bespaart op je te betalen belasting, rijdt rond in een mooie wagen en aan het einde van de leaseperiode is die auto ook nog eens van jou!

De reden dat je met een financial lease profiteert van fiscale voordelen, is het feit dat de leaseauto economisch gezien tot jouw eigendommen behoort. De belastingdienst ziet dit als een investering, waardoor je recht hebt op investeringsaftrek. Een rekensommetje leert je snel wat je daarmee bespaart:

Stel, je sluit een leasecontract af voor een voertuig met een waarde van 15.000 euro. Je hebt recht op een investeringsaftrek ter hoogte van 28% van de waarde (investeringsaftrek 2012) en mag dus dit percentage van het aankoopbedrag fiscaal opvoeren als investering. Dit is een aftrek van € 4.200. Wanneer je in de hoogste belastingschijf valt en dus 52% inkomstenbelasting betaalt, bespaar je met deze leaseconstructie 52% van € 4.200, oftewel € 2.184,=!

Financial lease voor ondernemers: let op de investeringsaftrek

Investeringsaftrek alleen met grijs kentekenLet op, het is niet al goud wat er blinkt. De investeringsaftrek kent namelijk enkele beperkingen. Zo mag je de investeringsaftrek alleen gebruiken voor auto’s met een grijs kenteken (busjes en bestelwagens vallen in deze categorie) en/of voor zeer zuinige auto’s. Voorbeelden van deze zeer zuinige auto’s zijn bijvoorbeeld de Peugeot 107 en de Citroen C1. Tot slot geldt een maximale investeringsaftrek van 301.800 euro per jaar, maar aan de andere kant: voor dit bedrag zou je zo veel auto’s kunnen leasen, dat het niet te verwachten is dat je deze grens overschrijdt! Doe je daarentegen ook veel andere bedrijfsmatige investeringen, dan is deze grens wel degelijk iets om rekening mee te houden.

Financial lease en bijtelling

Wie geïnteresseerd is in het leasen van een auto, heeft er vast weleens van gehoord: de bijtelling. Maar tussen “er van gehoord hebben” en “inhoudelijke kennis op zak” zit vaak een flink verschil. Dus hoe werkt het nou echt?

Plugin hybridesOnder de oude bijstellingsregels (2015) werden leaseauto’s opgedeeld in maar liefst 5 categorieën, namelijk 4%, 7%, 14%, 20% en 25% bijtelling. In welke bijtellingscategorie je valt, is afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot.

Per 2016 is één bijtellingscategorie verdwenen en onderscheidt men de volgende vier categorieën:

  • 4% bijtelling voor leaseauto’s met 0 gram CO2-uitstoot.
  • 15% bijtelling voor leaseauto’s met een uitstoot tussen de 0 en 50 gram CO2 (per kilometer);
  • 21% bijtelling voor leaseauto’s met een uitstoot tussen 51 en de 106 gram CO2;
  • 25% bijtelling voor leaseauto’s met een CO2 uitstoot hoger dan 106 gram per kilometer.

Met ingang van 2017 is de bijtelling opnieuw flink vereenvoudigd. Daardoor is het gemakkelijker om uit te vinden hoe het nu precies zit. Dit zijn de nieuwe spelregels:

De standaard bijtelling is met ingang van 2017 vastgesteld op 22%. Alleen voor volledig elektrische auto’s geldt een lagere bijtelling, namelijk van 4%. Auto’s met 4% financiële bijtelling stoten geen enkele vorm van CO2 uit.

In feite is er nog een derde bijtelling voor plugin hybrides. Deze worden per 2017 belast met 17% bijtelling. Met ingang van 2018 komt daar twee procent bij. Per 2019 worden de plugin hybrides belast met 22%.

Privé rijdenDe bijtellingscategorie wordt bepaald op het moment dat de auto voor de eerste keer op naam wordt gezet en is vijf jaar geldig. Na deze termijn van 5 jaar wordt vastgesteld of er sprake is van een nieuwe bijtellingscategorie. De huidige (twee) categorieën zijn vastgelegd tot 2021.

En dan de nieuwe regels die per 1 januari 2020 van kracht zijn. In principe blijft alles bij het oude. Alleen voor auto’s die geen CO2 uitstoten, is er wijziging: voor nul-emissieauto’s die na 1 januari 2020 zijn aangeschaft, gaat het bijtellingstarief van 4% naar 8%. Rijd je wagen op waterstof, dan staat dit tarief vast. Heb je een elektrische auto, dan geldt deze 8% alleen tot een catalogusbedrag van 45.000 euro (dit was 50.000). Stond de auto in de catalogus voor een hoger bedrag, dan geldt voor het restbedrag een bijtelling van 22%.

De bijtelling voor nul-emissieauto’s zal in de komende jaren blijven stijgen met 4% per jaar totdat in 2025 de 22% is bereikt. Vanaf dat moment is het belastingvoordeel voor deze milieuvriendelijke auto dus verdwenen.

Met de nieuwe bijtellingsregels is het de moeite waard om een goede afweging te maken alvorens je een leasewagen aanschaft: wellicht is privé rijden financieel aantrekkelijker.

Bronnen en referenties

Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >