Financial lease met of zonder slottermijn

Meestal is er bij een financial leaseconstructie sprake van een slottermijn. Wat betekent dat precies en wat gebeurt er als je kiest voor financial lease zonder slottermijn? Lees alles over deze laatste fase van de afbetalingsregeling.

Wat is een slottermijn bij financial lease?

Bij een financial leaseovereenkomst betaal je de lening in termijnen terug. De slottermijn is het bedrag dat aan het einde van de looptijd nog openstaat. Dit bedrag moet in een keer worden voldaan. De hoogte van het bedrag wordt bepaald op het moment dat de financial leaseovereenkomst wordt gesloten en is gebaseerd op de verwachte inruil- of verkoopwaarde van de auto.

Wat is het voordeel van financial lease met slottermijn?

Het bedrag van de slottermijn kun je (in overleg met de kredietverstrekker) zelf sturen. Kies je voor een hoger bedrag als slottermijn, dan gaan de maandelijkse kosten gedurende de looptijd naar beneden. Wil je aan het eind juist een minder hoge slottermijn afrekenen, dan kies je voor een hoger maandbedrag.

Pas na het betalen van de slottermijn, is de auto ook juridisch jouw eigendom. Als je aan het einde van de looptijd echter besluit om een nieuwe leasewagen aan te schaffen, dan kan je de slottermijn zien als een soort inruilwaarde van de auto.

Een financial leaseconstructie met slottermijn is daardoor bijvoorbeeld handig voor starters. Je beschikt direct over een zakelijke auto en komt daarbij in aanmerking voor fiscale voordelen, zoals bepaalde aftrekposten. Blijkt aan het eind van de looptijd dat de zaken minder voorspoedig lopen dan gepland, dan kun je de auto altijd nog inruilen of verkopen en op die manier de slottermijn aflossen.

Financial lease zonder slottermijn

Bij een financial leaseovereenkomst zonder slottermijn, blijft er dus geen restbedrag over. Daardoor zul je de financiering in zijn geheel moeten afbetalen gedurende de looptijd. Je maandbedrag wordt daardoor hoger. Daar staat tegenover dat je aan het einde van de looptijd geen groot bedrag meer hoeft neer te tellen.

Wat is het voordeel van financial lease zonder slottermijn?

Financieel leasen zonder slottermijn is voordeliger dan wanneer je wel voor een slottermijn kiest. Dat komt omdat je tijdens de looptijd ook rente over de slottermijn moet betalen.

Een rekenvoorbeeld

Stel, je wil een auto uitzoeken ter waarde van 50.000 euro en sluit een financial leaseovereenkomst met een looptijd van 5 jaar (60 maanden) tegen een rente van, laten we zeggen, 5,5%.

  • Kies je voor een leaseconstructie met slottermijn, dan komt je maandelijkse bedrag in dat geval uit op 878,44 euro en betaal je aan het einde van de looptijd nog een restbedrag van 5.000 euro. Het bedrag dat je totaal uitgeeft: 57.706,40 euro.
  • Kies je voor een leaseconstructie zonder slottermijn, dan is je maandbedrag 950,70 euro en hoef je aan het einde van de looptijd niets meer te betalen. Het bedrag dat je totaal uitgeeft: 57.042,00 euro.

Zonder slottermijn ben je over de gehele periode dus ruim 650 euro voordeliger uit.

Wel of geen slottermijn bij financial lease?

Of je wel of juist niet kiest voor een slottermijn hangt dus helemaal af van je eigen wensen, maar ook van je financiële vooruitzichten. Als je financial lease aanbieders vergelijken gaat, is het in ieder geval goed om te vragen naar de voorwaarden die verbonden zijn aan de slottermijn. Check in de offertes ook altijd goed of er wel of geen slottermijn is opgenomen in de regeling.

 

 

Bronnen en referenties

Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.

OFFERTE AANVRAGEN >